Preskočiť na obsah

Salza 2001

Ahoj vodáci – spiaci aj bdiaci

V duchu starého vodáckeho príslovia – Slnko svieti, voda láka, postavme si snehuláka ? sme sa pobrali v nedeľu člnkovať na rieku Salza.

Ako približovadlo poslúžilo Nissan Almera po 200 000 km a naše nohy hlavne Ivankove.

Ako účastníci poslúžili:

Ja = Jano Gazda

a Oni =

Ivan Gábriš

Juro Pucher

Jano Novák

a štyria eskymáci – tí sa však pripojili neskôr

Celému tomuto však predchádzalo dohadovanie sa či na vodu a kam na vodu a s kým a čím na vodu iniciované mnou a Ivanom. Aby sme to pozichrovali tak sme s Ivanom navštívili internetkafe v Dúbravke odkiaž sme odišli s poznatkom, že vo Wildalpene nás bude čakať 40 cm nového snehu. Ako sa ukázalo neskôr bol to lacný mediálny trik. Snehu bolo podstatne menej a bol v štádiu skorého skvapalnenia.

V deň D sme sa zišli na lodenici načas okrem Nováka, ktorému sa to každý vhodný aj nevhodný okamih pripomínalo a vyčítalo. Pri naväzovaní sme zistili, že Jano má dlhú loď, na čo sa ohradil, že nie je dlhá, len dlhšia. To len preto aby ste sa náhodou v budúcnosti nevyjadrovali nevhodne o tejto lodi. Bez problémov sme naviazali a vyrazili na hranice. Pre prípadné komplikácie v súvislosti s obsahom záhradky na Almere sme mali prichystanú hodnovernú story, že sme slovenská bobová reprezentácia, že to čo vidia na aute nie sú člnky ale boby a my ideme bobovať na Hochkar. Po tejto lsti sme nemuseli siahnuť, lebo nás vítali zhovievavé úsmevy colníkov a keďže mi sme sa tvárili rovnako prešli sme hladko. A to nikto ani netušil, že Novák pašuje salám schovaný medzi dvomi rožkami a nejaké iné mäsové produkty. Cesta bola bez mimoriadnych udalostí. Občas sme stretávali takých vyšinutých ľudí, ktorí vozili na streche auta dve špicaté paličky a dve na konci trochu ohnuté latky. Že na čo im bolo to harampádie, doteraz neviem pochopiť, ale čo už. „Lidi jsou různi a různe koníčky maj?“ ako sa hovorí u našich susedov. Pozorne sme sledovali vývin oblačnosti a zrážkovú činnosť. Pri tom sme plánovali cestu do Turecka za účelom člnkovania. Takže chlapi ak máte doma nepotrebné manželky, svokry, frajerky, milenky a iné haraburdy zoberte to do Turecka o rok, tam sa to dá výhodne streliť a speňažiť.

Keď sme dorazili do Wildalpenu aj Oskar občas zasvietil. Zvláštne bolo, že kemp „zíral“ prázdnotou.  Myslím, že je to dosť nezvyčajné. Motali sa tam síce nejakí traja cudzinci, ktorí mali aj člnky, ale tie dali do auta a odišli niekam. Zrejme to neboli vodáci, ale len nefunkčné atrapy. Trochu sme pojedli vyhádzali vodácke harampádie a prezliekli sa.  Ivan potom zaviezol auto a keďže cestou nič nestopol, tak sa ľahkým poklusom presunul k nám naspäť do kempu. Aj sme si oňho robili starosti ale s takými nohami sa nestratí. Po všetkých fyzických psychických prípravách a potrebách sme konečne sadli aj na vodu. Proste krása, nikde žiadny motajúci sa a zavadzajúci Nemec, Rakúšan a iná háveď. Tým nechcem povedať, že sme boli sami na vode, to nie pod kempom sa motali nejaký traja pri vlne a potom sme stretali roztrúsené skupinky po rieke………..väčšinou kačíc a iných vodných vtákov.

Skóre som zahájil ja pod kempovou vlnou. Na eskimáky to bolo teda1:0:0:0. Neskôr Juro vyrovnal na 1:1:0:0. Po čase dokonca viedol 1:2:0:0. No nakoniec som vyrovnal pri jednom lopingu na 2:2:0:0.  Na kopatčáky sme odišli s čistým štítom. Ivan a Jano boli len taký nehrajúci náhradníci. Pozor keď si s nimi budete podávať ruky. Neradi sa umývajú. Jano síce občas a potajomky sa umýval – keď si nezaštupľoval loď a potom sa čudoval, že musí vylievať, ale ináč sa im do vody nechcelo. Ani nám, ale zadarilo sa. Veľmi sme nevystrájali na vode vzhľadom na značnú teplotu vody = značne nízku. No a potom máme rozum, to sa vie. V našom veku je to pochopiteľné. Pri schodoch sme to zapichli a vylodili sa. Určite by za to stál aj Lassing, vody mal dosť.

Salza mala 199 cm, čo je o 1 cm menej ako sa udáva stredný stav.

Musím byť trochu sebakritický k sebe a prestať asi podozrievať skautov, že mi rok nie sú schopní vrátiť hádzačku, ktorú si vlani požičali na Korziku. Určite som si ju niekde zašlapal v blate ja sám, lebo po skončení člnkovania Juro našiel môj štipec na nos takýmto spôsobom zanechaný na parkovisku. Tak asi skautom budem dlhovať ospravedlnenie a Jurovi poďakovanie.

Cestou domov sme sa zastavili cvične pri Erlaufe a ten mal vodu tiež. A preto ak by ste vo štvrtok nenašli lepšie využitie pracovnej doby, môžete ísť s nami člnkovať na Erlauf.

Na záver hádanka.

Viete koľko ľudí sa zmestí do Almery? Správna odpoveď je osem. Štyria člnkári a štyria eskimáci. Neplatí to pre všetky autá, podľa typu vozidla sa to môže meniť pravdepodobne.

Keďže už viac toho asi nevypotím. Ostávam s pozdravom:

S člnkovaním na večné časy a nikdy inak.

Ja

 

P.S.

Ak vás zaujímajú vodné stavy rakúskych riek nájdete ich na www.kayak.at

P.S. 2.

Čo poviete na to keby sme buď na lodenici na nástenke, alebo len tak mailom si zverejnili rôzne užitočné a zaujímavé www stránky.  A teraz nemyslím na žiadne prasačinky ale na vodu.

P.S. 3

Salza mala v nedeľu 192 cm a dnes = v pondelok múdry internet udáva 0 = slovom nula.

Niekto šlohol vodu.

P.S. 4

Viem, že som nevytvoril žiaden skvost slovenskej poézie a prózy, ale ak máte chuť tak to forwardnite ďalej. Nemám všetky adresy a som lenivý si ich povyťahovať z došlých mailov a narobiť skupiny.