Preskočiť na obsah

Júnový splav Ipľa.

O Ipli sme nevedeli skoro nič. Iba to, že je pomerne dlhý, tvorí hranicu s Maďarskom a Josky (náš člen) má kúsok nad ústím chatku.

Korona prekazila naše zahraničné plány a tak sme sa rozhodli preskúmať tento (pre nás nepoznaný) kúsok Slovenska. Od kamarátov z Levíc sme dostali odporúčania – štartovať z Kubáňova, prespať u Joskyho v Kosihách a na druhý deň sa doplaviť až do Dunaja.

Plán sme mali a tak sme vyrazili. Bolo nás veľa, z chatky sa nakoniec vykľul 3poschodový dom, takže zázemie sme mali parádne. Horšie to bolo s riekou. Ipeľ je pekný. Ale netečie. Na úseku z Kubáňova sú dve nepríjemné hate a pred nimi nekonečná stojaca hladina. Občas je tu malebne, občas musíte prekonávať zátarasy plné smrdiacich smetí. 22 kilometrov nám trvalo 7 hodín!!! Mne osobne sa viac páčil druhý deň – úsek z Malých Kosík do ústia Dunaja. Rieka tečie, žiadne prehradenia tu nie sú a za odmenu sa dočkáte aj kúpačky v Dunaji.

Na budúci rok, ak nás Josky vezme, určite pôjdeme zas… Možno skombinujeme dolný Ipeľ a dolný Hron a bude to mať s dunajskou odmenou každý deň 😊

Zapísala: Luciša